top of page
Search
  • Writer's pictureJamu Jelita Official

6 Jenis Makanan PENJAGAAN RAMBUT Wanita Terutama Untuk Yang Berhijab!

Updated: Jul 6, 2018

Sungguh menakutkan bila tengok rambut gugur bersepah atas lantai kan? Melekat di sikat, atas bantal malah ada jugak yang termasuk dalam masakan tanpa sengaja. Lebih menakutkan bila rambut yang kat atas kepala pun semakin nipis dan jarang. Masalah ini membimbangkan kaum wanita terutama yang berhijab. Bagi wanita yang bertudung, penjagaan rambut sangat penting. Ini kerana aliran udara yang tidak sempurna ketika bertudung boleh menyebabkan rambut anda rosak. Penjagaan rambut yang betul dan rapi sangat penting untuk memastikan rambut anda sentiasa sihat dan cantik.


Rahsia untuk dapatkan rambut yang kuat, sihat dan mengatasi masalah rambut gugur bukanlah bergantung pada penggunaan shampu semata-mata tetapi atasi masalah rambut gugur dengan mengamalkan pemakanan yang sihat juga. Diet yang betul bukan sahaja bagus untuk kesihatan rambut malah untuk kesihatan keseluruhan juga. Jom semak 7 jenis makanan yang boleh bantu kita atasi masalah rambut gugur seterusnya jadikan rambut lebih kuat, sihat dan lebat.1. Yogurt

Yogurt dengan tinggi protien. Selain dari protin untuk binaan sel-sel umbi rambut, ia turut mengandungi vitamin B5 yang melancarkan aliran darah ke kulit kepala, bantu pertumbuhan rambut dan mencegah rambut gugur. Vitamin B5 turut dikenali sebagai pentothenic Acid.2. Ikan Salmon

Makanan yang kaya dengan asid lemak Omega-3 seperti ikan salmon. Asid lemak Omega-3 membantu menyuburkan rambut, membuatkan rambut bersinar dan lebat. Bagusnya asid lemak Omega-3 ia bukan sahaja untuk rambut tetapi turut bantu mencergaskan otak malah boleh mencegah penyakit kronik seperti penyakit darah tinggi, penyakit jantung dan Alzheimer.


3. Tiram 

Merupakan makanan tinggi zink. Salah satu faktor masalah rambut gugur adalah akibat kekurangan zink. Bulu mata yang sering gugur juga adalah petanda tubuh kekurangan sumber mineral zink. Zink sangat penting dalam pembinaan sel-sel badan termasuk lah rambut.


4. Lada Benggala

Kaya Vitamin C untuk membantu memindahkan oksigen ke folikel rambutmu dan menggalakkan pembentukan kolagen juga penjanaan rambut baru serta atasi kerosakan rambut. 5. Jambu Batu

Jambu batu sangat kaya dengan vitamin B3, B5 dan B6 yang tinggi. Ia membantu mencegah rambut bercabang. membersihkan kulit kepala dan membantu masalah rambut gugur. Selain itu, buah ini juga memiliki tingkat vitamin A dan C yang tinggi6. Kayu manis 

Kayu Manis sangat bagus untuk melancarkan peredaran darah. Ini akan membolehkan folikel rambut mendapat bekalan oksigen dan nutrisi yang mencukupi.


Pilih Syampu Yang Sesuai

Cari syampu yang sesuai dengan rambut dan kulit kepala anda. Elakkan guna syampu yang mengandungi banyak bahan kimia. Untuk wanita berhijab usah khuatir kerana sekarang ini terdapat banyak syampu yang dibuat khas untuk wanita bertudung. Pilih yang mana sesuai dengan anda.


Syampu Hijab Jamu Jelita Khusus Wanita Bertudung!

Formulasi terkini yang dirumus khas untuk kaum hawa yang berhijab. Sesuai untuk semua jenis dan masalah rambut termasuk rambut jenis normal, berminyak dan kering. Penggunaan yang berterusan membantu menyihatkan rambut dan kulit kepala.


KHASIAT SYAMPU HIJAB JAMU JELITA

  • Menghilangkan kelemumur, bau kepam apabila bertudung.

  • Mencegah kegatalan kulit kepala dan membersih rambut.

  • Mencegah keguguran dan menyihatkan folikel rambut

  • Mengharum dan menyinari rambut dan mencegah rambut rosak dan bercabang


Gunakan Tonik Lebat untuk merawat akar rambut dan kulit kepala.

Tonik Lebat Jamu Jelita membantu menyihatkan kulit kepala dan menguatkan akar & folikel rambut. ia juga dapat membantu melebatkan rambut dengan efektif, ,mengatasi masalah kelemumur berlebihan dan mengurangkan minyak pada kulit kepala sekaligus menghitamkan rambut juga mencegah keguguran rambut sekaligus mengatasi masalah botak.


Dapatkan sekarang SYAMPU HIJAB & TONIK LEBAT dengan harga PROMOSI di SHOPEE Klik Disini untuk membeli secara online!


Dapatkan di toko2 jamu berhampiran anda..! SHARE post ni di Facebook anda sekarang!

224 views0 comments
bottom of page